Így készülnek az ékszerek:
bepillantást nyerhetnek műhelyünkbe.

Minden ékszer elkészítése a tűzzel: az olvasztással kezdődik.
Ekkor megfelelő színű és mennyiségű arany ötvözetet olvasztunk össze, hogy a további megmunkáláshoz előkészítsük az anyagot.

A megolvadt arany fénye semmi máshoz nem fogható!

Az olvasztás után hengerléssel alkítjuk tovább az aranyat, hogy a kívánt szélességű és vastagságú legyen, és az anyagszerkezete is megfelelőre alakuljon. Ebből az anyagból hajlítás és kalapálás után fűrészeléssel, reszeléssel formáljuk tovább, hogy előbb-utóbb gyűrű lehessen belőle.

A forgácsolás során alakulnak ki az ékszer végső arányai.

A különféle arany "alkatrészeket" kemény forrasztással rögzítjük egymáshoz, mely magas, az arany olvadáspontjához közeli hőmérsékleten történik,
és nagy szilárdságú kötéssel rögzíti egymáshoz a parányi kis részleteket.

Ismét a tűz: amíg elkészül egy ékszer sokszor kerül felhevítésre.

Az ékszer kialakítása közben egyre aprólékosabb részeletekre figyelve, egyre finomabb kézi szerszámokkal munkáljuk meg a fémet, hogy a felülete minél egyenletesebb, minél simább lehessen, így segítve, hogy a hosszadalmas folyamat végén, tökéletesen csillogó ékszert vehessünk a kezünkbe.

A lényeg és a szép végeredmény mindíg a részletekben rejlik.

Az ékszereken bizonyos részletek kialakításához nem elegendő az a nagyságrend, ahogy a puszta szemünkkel látjuk. A műveletek során szinte végig 10-szeres nagyítású fejlupét használunk, de vannak olyan feladatok, amelyekehez még ez a nagyítás sem elég.

A mikroszkóppal több mint 50-szeresére nagyítjuk fel a megmunkált ékszert!

A mikroszkóp használata nélkül, szinte lehetetlen lenne elérni azt a részletgazdagságot, azt az aprólékosságot, ahogy a kézi barokk vésés készül, vagy ahogyan a parányi: akár 1 mm átmérőjű, picike briliánsokat foglaljuk be az ékszerekbe.

Sok-sok éves gyakorlás, biztos kéz és elmélyült koncentráció szükséges a részletek kialakításához.

A drágakövek ékszerekbe való foglalása nem ragasztással történik, mint ahogy azt sokan gondolnák. A drágakő helye az aranyba kerül precíz kialakításra, majd megfelelő acél szerszámokkal dolgozzuk rá az ékkövekre a fémet, hogy azok stabilan a helyükön maradjanak.

Óvatosan kell bánni a drágakövekkel, mert egy nem jól megválasztott mozdulat könnyen összetörheti őket.

A legvégső és egyben a leglátványosabb művelet az ékszerek polírozása, fényezése, ami szintén több lépcsőben történik. Egyre finomabb szemcsenagyságú polír pasztákkal, egyre finomabb polírozó korongokkal érjük el, hogy az ékszer minden kis eldugott részlete is szépen ragyogjon.

A csiszolást követő alapos vizes tisztítás után az elkészült ékszer az ékszerdobozban várja a nagy pillanatot.

Ékszerész műhelyünkben a munkavégzés nagy odafigyeléssel történik, így elengedhetetlen, hogy óránként ne lazítsunk egy kicsit. Ilyenkor szoktuk átbeszélni az adott ékszerekkel kapcsolatos nehézségeket, technológiai problémákat. De természetesen viccelődésre is jut időnk! :-)

Az ékszerek elkészítését minden esetben közös átbeszélés előzi meg, a minél szebb végeredmény érdekében.

 

A következőkben ékszerész műhelyünkbe nyerhetnek bepillantást néhány gondolat és fotó erejéig.

Sokakat érdekel, hogy milyen módon születnek az ékszerek, melyek azok a rejtélyes eljárások, melyek a színfalak mögött a műhelyben zajlanak.
Ékszerész műhelyünkben hagyományos, kézműves technikákkal történik az anyagok megmunkálása, de természetesen nem nélkülözzük modern korunk technológiai vívmányait sem. Az új eszközökkel, eljárásokkal igyekszünk kiegészíteni kis manufaktúránk lehetőségeit, hogy minél tökéletesebben megmunkált ékszerek kerülhessenek ki kezünk alól.

Az utóbbi 20 esztendő, mint úgy általában a legtöbb területen, az aranyműves szakmában is rengeteg változást, fejlődést hozott, hazánkban is egyre elérhetőbbé váltak a német és az olasz ékszeriparban már régebb óta használatos gépek, kézi szerszámok, eszközök és anyagok.

Ezek az új technikák sok esetben olyan eszközt adnak a jól képzett aranyműves mester kezébe, amivel korábban elképzelhetetlen ékszer kreációk is kivitelezhetővé váltak, illetve az eddig is elkészíthető formák precízebb felületi megmunkálása vált lehetségessé. Természetesen ezek az új módszerek, szerszámok sem nélkülözhetik a képzett, gondolkodó embert, aki ezekkel az új eszközökkel, eljárásokkal tudja kreativitását kibővíteni.

A fenti képeken is jól látható, hogy műhelyünkben a több évszázados munkamódszerek milyen módon egészülnek ki modern olvasztó és forrasztó eszközökkel, drágakő foglalást könnyítő precíz befogószerszámmal, modern polírozó segéd anyagokkal és a legaprólékosabb munkát segítő mikroszkóppal.
 Reméljük felkeltettük az érdeklődésüket nem csak az ékszereink iránt, de ékszer műhelyünkben történő munkavégzésünkkel kapcsolatban is!