AFFIANCED TUDÁSBÁZIS

Tudástárunkban különböző témák szerint összeállítottunk olyan információkat, melyek segítségükre lehetnek abban, hogy eligazodjanak az arany ékszerek világában. Írunk az ékszertervezés folyamatáról, a különböző alapanyagokról és még sok minden másról is.

A teljes tudásbázis megtekintéséhez kattintson ide.

A férfi ékszerekhez kapcsolódó információs részekért kattintson a képekre.

Egyedi ékszer tervezés
Egyedi ékszer készítés – útmutató
Arany ékszer vásárlási útmutató
Arany ékszer – vásárlási útmutató

ferfi-ekszerAffianced férfi ékszerek

Ha visszatekintünk az időben és szemügyre vesszük a régi idők viseleteit, a korabeli festményekről, leírásokból, tárgyi leletekből kiderül számunkra, hogy nemzetünk nemesrangú tehetős férfiai minden időben igencsak ékszerkedvelők voltak.
Említhetnénk rögtön a honfoglalás kori arany leleteinket, melyek egyértelműen bemutatják, hogy micsoda kifinomult igényű ötvösmunkákat, használati tárgyakat, tarsolylemezeket övdíszeket, és más öltözék kiegészítőket viseltek a lóháton élő büszke elődeink.

Vagy említhetnénk a magyar reneszánsz virágzásának köszöhetően, reánk maradt férfi viseleti kiegészítőket.
A különleges egyedülálló erdélyi zománctechnikával készült pitykegombokat mentecsatokat, láncokat, drágaköves gyűrűket.
A féltve őrzött pecsét gyűrűket, melyek valóban a levelek, fontos dokumentumok pecsételésére, hitelesítésére szolgáltak. Mindenezen ékességek elengedhetetlen díszei voltak a nemes urak megjelenésének.
Később a modern korban a modernizálódó, polgárosodó férfi öltözet elhagyta a pompát. A korabeli új férfiviselet éke elsősorban a finom szerkezetű, nemesfém tokkal rendelkező zsebórák lettek, míves óraláncokkal felszerelve. Megjelentek a kézelőgombok és a nyakkendőtűk.

ferfi-ekszer-2Még később a hosszú nyakkendő lefogására használatos nyakkendő csipeszek.
A pecsétgyűrűk megmaradtak a férfi ékszerek körében, de funkciójukat vesztve már nem fordított állásban, negatívban tartalmazták a régi családi címert, hanem valós megjelenésükben és így már címeres, monogramos gyűrűkké váltak. Manapság is ezek az ékszertípusok a legjellemzőbb darabjai egy férfi kelléktárjának.

Az urak körében az arany ékszerek közül elsősorban a fehér ötvözetű tárgyak a kedveltek, esetleg némi visszafogott színes díszítéssel. Egyre kedveltebbek az ékkövekkel díszített portékák, kiváltképp a sötétbarna, sötétkék és a fekete színű drágakövek használata jellemző.
 Ezek szögletes csiszolásai markáns, formabontó ékszerekbe foglalva igazán férfias megjelenést mutatnak.

E menüpontunkban szereplő munkáinkkal ízelítőt szeretnénk adni az ékszerkedvelő uraknak és azon hölgyeknek, akik különleges ajándéktárgyakban gondolkoznak kedvesük számára.