Írja be az ékszer nevét (elég 1 szó):

Affianced gyémánt gyűrűk

A gyémánt gyűrű, mint a jegyben járás szimbóluma, több évszázados hagyomány. A gyémánt keménysége, tartóssága és szépsége méltán szimbolizálja két ember örökké tartó szerelmét. Így napjainkban is elterjedt szokás, hogy a férfi egy gyémánt gyűrűvel, gyémánt eljegyzési gyűrűvel kéri meg a szeretett hölgy kezét.

magyar menyegző gyémánt gyűrűk

TEKINTSÉK MEG A MAGYAR MENYEGZŐ KOLLEKCIÓNK GYÉMÁNT GYŰRŰIT IS!
A Magyar Menyegző ékszerek formai kialakítását a magyar népművészet: fafaragás, hímzés tárgyi emlékei ihlették.
Az ékszerek fő motívuma a tulipán, mely a gyönyörű virágon kívül, a termékenység szimbóluma is. A tulipán az egyik leggyakoribb minta a magyar népi díszítőművészetben, és számunkra is a leghangsúlyosabb formai elem, az ékszereink megalkotásánál.
Tovább a Magyar Menyegző gyémánt gyűrűkre…

Eljegyzési gyűrűr, gyémánt gyűrű
Mátka Variáció – Eljegyzési gyűrű
Tündérszép Ilona – Eljegyzési gyűrű

Tudnivalók a gyémántról az eljegyzési gyűrűk ékéről.

A gyémánt értékét a következők határozzák meg: Tisztaság, minőség, nagyság, szín, valamint a csiszolás minősége. A drágakőként felhasznált gyémánt értékét az úgynevezett 4C alapján határozzák meg: colour (szín), clarity (tisztaság), carat (karát), cut (csiszolás).

1: Szin – A természetes gyémánt sok színárnyalatban fordul elő: sárga, barna, kék, zöld, lila, fekete és közel színtelen. Minél közelebb áll a gyémánt színe a színtelenhez annál értékesebb, de szép, színes változatai pl.: a kék vagy a rózsaszín is lehetnek nagyon értékesek. A gyémánt színét „D”-től a „Z”-ig jelölik, a „D” a legértékesebb, legszíntelenebb a „Z” a legkevésbé értékes, valamiféle szennyezés által színezett ékkő.

Gyémánt színe

2: Tisztaság – Minden természetesen keletkezett ásvány, így a gyémánt is tartalmaz apró zárványokat, amik mikroszkopikus szennyeződések, és nagy részük szabad szemmel nem is látható. A gyémánt tisztaságának meghatározásához 10-szeres nagyítás alatt vizsgálják meg az ékköveket és a következő módon rangsorolják őket:

Gyémánt tisztaság

3: Karát – A gyémánt értékének a legközismertebb meghatározója a mérete, vagyis a súlya, amit karátban mérnek. A karát a drágaköveknél használt súly mértékegység (ami nem összekeverendő az aranynál használt karáttal, mert az arany esetében ez a tisztaságot jelöli): 1 karát = kb. 0,2 gram (kb. mint egy gémkapocs).

Az 1 karátnál kisebb kövek esetében szokás a karátot pontban meghatározni úgy, hogy 1 karát (ct) = 100 pont (pt) elkerülve ezáltal a sok tizedes érték használatát: Így egy 1 pt-os gyémánt 0,01 ct. Az alábbi rajzon látható, hogy egy átlagos női kéz méreteihez hogyan viszonyulnak a különböző nagyságú (karátú) gyémántok.

Gyémánt karát

4: Csiszolás – Mivel a gyémánt a legkeményebb ismert anyag a földön, ezért csak saját magával: gyémánt poros csiszolókővel lehet megmunkálni. A legismertebb gyémánt csiszolási forma (amit egyébként más drágaköveknél is alkalmaznak) a briliáns csiszolás, mely során 57 fazettát csiszolnak a drágakőre. ez a csiszolás adja a legjobb fényvisszaverési, fénytörési tulajdonságait, így a legszebb ragyogást a gyémántnak.

Gyémánt csiszolás

Gyémánt gyűrűA gyémánt gyűrű története

A gyémántnak tulajdonított sokféle jelentés és szimbólum közül az állhatatos, tartós szerelem jelképe az egyik legismertebb. A gyémánt sokféle színbeli megjelenése és az ékkövek különböző csiszolási formákkal történt megmunkálása lehetővé teszi, hogy mindenki stílusának, öltözködésének megfelelő gyémánt gyűrűt találhasson magának. Ezért is a gyémánt eljegyzési gyűrűk napjainkban a legnépszerűbb jegyajándékok a világon.

A jegyben járás megpecsételésére használt jegygyűrű, eljegyzési gyűrű története az ókori egyiptomi civilizációig vezethető vissza, de az első valódi bizonyítékai a gyűrű jegyajándékként való használatára az ókori Rómáig vezethető vissza. Az első nagy port kavaró gyémánt eljegyzési gyűrűt 1477-ben Ausztria főhercege Maximilian ajándékozta Burgundi Máriának, ki a hitvese lett. Ez a momentum alapozta meg az európai nemességben, arisztokráciában a hölgyek gyémánt gyűrűvel történő eljegyzését. Mivel a gyémánt megmunkálása ezekben az időkben hihetetlen technikai kihívást jelentett, ezért csak az arisztokrácia tudta megfizetni ezt a legnemesebb ékkövet.

A szentimentális Viktoriánus-korban a gyémántot más drágakövekkel együtt használták a díszesen megmunkált arany ékszerekben sokszor zománcozást is alkalmazva. Az ekkor készült ékszerek, eljegyzési gyűrűk jellegzetes formái virág motívumokat ábrázoltak. A gyémánt ékszerekben való használata az Edward-korban tovább folytatódott, de a sokszínű ékszerek világát a filigrán technika váltotta fel, így a gyémánt gyűrűk – mai szemmel – egyre elegánsabbá váltak.

Ekkor még a hétköznapi emberek számára elérhetetlenek, megfizethetetlenek voltak a gyémánt ékszerek egészen az 1870-es évekig, mikor is a De Beers cég hatalmas gyémánt bányákat fedezett fel Dél-Afrikában, és tömegesen kezdte bányászni, kitermelni ezt a legcsillogóbb ékkövet. A gyémánt gyűrűk az emberek szélesebb körében az 1930-as évektől váltak igazán népszerűvé, köszönhetően a De Beers komolyan felépített marketing kampányának, ahol a legismertebb filmcsillagokkal reklámozták a gyémántot. A legismertebb szlogenje 1947-ben ennek a kampánynak a máig is használt, közkedvelt mondat volt: “a gyémánt örök”. Így egy 1965-ös felmérés szerint már a menyasszonyok több, mint 80%-a kapott gyémánt gyűrűt jegyajándékként az Egyesült Államokban, ahol 1992-ben átlagosan 1500$-t fizettek egy gyémánt gyűrűért, manapság pedig átlagosan 5000$-ért vásárolnak gyémánt eljegyzési gyűrűt.